DALE WATSON – CALL ME LUCKY

Met de 57-jarige gitarist, zanger en songschrijver Dale Watson uit Austin, Texas zijn we met ons hele hebben en houden aanbeland in de wereld van de honky-tonk countrymuziek. Hij werd geboren in Alabama en verhuisde als éénjarige baby met zijn ouders en zijn drie broers naar North Carolina. Toen hij 15 jaar was volgde een tweede gezinsverhuizing naar Pasadena in Texas. Dale Watson had er toen al drie jaar opzitten als songschrijver en toen hij pas 14 jaar was geworden zat zijn eerste plaatopname er ook al op.

Zijn voorliefde voor de honky-tonk countrymuziek was toen al een feit en die voorkeur voor het muziekgenre is er gedurende zijn hele leven gebleven. Hij speelde enkele jaren mee in de band van zijn mentor Rosie Flores en belandde in Nashville waar hij broodschrijver van songs voor andere artiesten werd. Daarna kwam de finale verhuis naar Austin, Texas waar hij dezer dagen nog steeds deel uitmaakt van de countryscène met zijn eigen begeleidingsband ‘The Lone Stars’.

Op vlak van albums debuteerde hij in 1995 met “Cheatin’ Heart Attack” waarna zowat elk jaar een nieuwe plaat van Dale Watson op de markt is verschenen. In 2000 sloeg het noodlot toe toen zijn vriendin Terri Herbert in een auto-ongeval stierf en hij plots alleen voor zijn twee dochters Raquel en Grace moest zorgen. In 2008 werd een stichting opgericht ter ere van zijn overleden vriendin nadat hij het album “To Terri With Love” als muzikaal eerbetoon aan haar had opgenomen.

In 2017 verscheen “Blackjack” - zijn 30e album als we de tel onderweg niet zijn kwijtgeraakt - en nu is er alweer een nieuwe plaat van Dale Watson in onze postbus beland. De titel van deze twaalf zelf gecomponeerde songs tellende plaat is “Call Me Lucky”. Dale Watson tekende zelf voor de rol van producer van de plaat die in de legendarische ‘Sam C. Phillips Recording Studio’ in Memphis, Tennessee werd opgenomen.

Daarbij kreeg hij de medewerking van de beste lokale muzikanten, waaronder Don Pawlak op lap steel en pedal steelgitaar, Jason D. Williams op piano en orgel, Chris Crepps op contrabas en Mike Bernal op drums. Daarnaast waren er gastrollen voor Will Sexton op gitaar bij de eerste single “The Dumb Song” en voor zangeres Celine Lee (n.b. de mooie dame op de cd-hoes) die met Dale Watson meezingt in het prachtig walsende duet “Johnny And June” (zie live uitvoering op de video), een song die natuurlijk gaat over Johnny Cash en zijn vrouwtje June Carter.

De kenmerkende honky-tonk en fifties rockabilly-sound duikt daarna prominent op in het swingende “Tupelo Mississippi & A ’57 Fairlane” en in “Inside View” waarin de blazerssectie een belangrijke rol krijgt toebedeeld. Wij houden vooral van de ballads die deze diepe baritonstem-eigenaar Dale Watson op dit album heeft geplaatst. Naast “Johnny & June” is dat voornamelijk de tearjerker “Mama’s Smile”.

Het zijn echter vooral uptempo countryrocksongs die op “Call Me Lucky” te horen zijn en van die reeks noteren we “Restless”, “You Weren’t Supposed To Feel This Good” en het als iets van Johnny Cash klinkende “Run Away” als beste nummers. In juni zal Dale Watson voor drie optredens naar België en Nederland afzakken en dat is dan ook de grote opportuniteit voor u om deze levende countrylegende live aan het werk te zien en te horen. Een aanrader die u gratis wordt aangeboden door

(valsam)

8 juni 2019: Goezot Roots- en Bluesfestival, Oud-Turnhout, BE
9 juni 2019: Paradiso, Amsterdam, NL
10 juni 2019: Ribs en Blues Festival, Hengelo, NL


 

Artiest info
Website  
 

Label: Red House Records / Compass Records

video